waarom?

Waarom begonnen?

We zijn Knarrenhof begonnen omdat iemand het ons vroeg. Liedeke Reitsma vroeg ons ooit: “Waarom worden er tegenwoordig geen hofjes meer gebouwd, maar dan modern en van alle gemakken voorzien?” Op dat moment waren we al langer aan het nadenken over hoe je de echte woonbehoefte van mensen boven de 50 zou kunnen faciliteren. En hoe dit op een moderne, comfortabele manier zou kunnen zonder dat het ten koste gaat van de privacy.

Sinds 2010

In het najaar van 2010 zijn we begonnen dit concept te ontwikkelen met een groep geïnteresseerden. Het concept geeft een antwoord op het verschralen van pensioenen, de vergrijzing, de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens en het risico op sociale vereenzaming. Vanaf 2013 kwam daar de nadruk op bezuinigingen op gebied van zorg (WMO) bij. ”Redt u zich maar” was de kern van de boodschap.

Mantelzorg onhaalbaar panacee

Maar mantelzorg is een begrip dat niet vanzelf tot stand komt. Niet iedereen heeft familie, laat staan dat ze in de buurt wonen of het zelf niet veel te druk hebben. Op de foto op de achtergrond kunt u zien hoeveel mensen de volgende vraag positief beantwoordden: ”Zou u een bekende buurman- of buurvrouw willen helpen als er eens hulp nodig is?’’ Meer dan 90% doet dat. Omdat het kan, omdat het nodig is, en omdat ‘helpen & geven’ gelukkig en zinvol maakt, daarom doen we het!

Stichting helpt mee

Het groeiend aantal geïnteresseerden dat zich heeft aangemeld voor dit concept is daarbij een enorme motivatie om hiermee door te gaan. De Stichting Knarrenhof Nederland helpt met het opbouwen, ontwikkelen en organiseren. Maar dat kunnen we alleen doen als u ook uw steentje al bijdraagt. Nu al >6.000 betalende geinteresseerden en we groeien door.

Een leuk artikel dat hier verder op in gaat: http://www.kenniscentrumwonenzorg.nl/dossiers/woonvariaties/1-ons-goed-wonen-levert-1-kilo-welzijn-voorkomt-10-kilo-zorg

Ook hebben we op verzoek van het blad ‘Grondzaken in de Praktijk’ (waar elke gemeente en provincie lid van is) dit in een artikel verwoord. Zie onderstaande illustratie. Voor een leesbare versie: klik hier