×
search

Waarom?

Waarom het Knarrenhof® concept
Al jaren wordt in Nederland nagedacht hoe je de woonbehoefte van mensen boven de 50 kunt faciliteren. En hoe dit op een moderne, comfortabele manier kan zonder verlies aan privacy. De recente oplossing van onze overheid was een overgang van tehuizen naar mantelzorg. Helaas werkt dit niet goed. Uit eigen onderzoek blijkt slechts 15% van onze mensen familie en/of kennissen te hebben die mantelzorg kunnen of willen doen. Het Knarrenhof® concept is bedacht als oplossing voor die mensen die maximaal lang zelfstandig willen zijn, zonder afhankelijk te zijn van familie, vrienden of externe zorg. Wonen in een Knarrenhof® concept biedt de mogelijkheid elkaar te helpen zonder dat u privacy of onafhankelijkheid verliest.

Omdat de behoefte naar passende hulpverlening groeit
In 2011 zijn we begonnen met een eerste groep geïnteresseerden. Het concept geeft een antwoord op het verschralen van pensioen, de vergrijzing, de toename van  eenpersoonshuishoudens en het risico op vereenzaming. Vanaf 2013 kwam daar de nadruk op bezuinigingen op gebied van zorg (WMO) bij. Door het scheiden van Wonen en Zorg kon nog maar een klein deel van de ouderen naar een tehuis. ”Redt u zich zelf” was de kern van de boodschap. Knarrenhof® is juist gericht op het helpen van elkaar, wij kunnen dit organiseren, simpelweg omdat burenhulp en ouderwets burenfatsoen nog bestaan.

Omdat mantelzorg niet altijd de oplossing is
Mantelzorg is een begrip dat niet vanzelf tot stand komt. Niet iedereen heeft familie, laat staan dat ze in de buurt wonen of de tijd hebben. Op de afgebeelde foto kunt u zien hoeveel mensen aangaven of ze een buurman- of buurvrouw willen helpen als er hulp nodig is? Meer dan 90% doet dat. Omdat het kan, omdat het nodig is, en omdat ‘helpen en geven’ goed voelt. Daarom doen we het!

Omdat de zorgkosten blijven stijgen
In 2002 ging er 43 miljard in de zorg rond, in 2018 al 100 miljard. In die periode steeg het percentage huishoudens van 60+ van 24% naar 31%. Deze stijging zet zich door tot 51%. De verwachting is dat we straks 220 miljard aan de zorg gaan uitgeven, omdat steeds meer mensen steeds ouder worden en dat 1 op de 4 mensen in de beroepsbevolking in de zorg moet gaan werken om aan de behoefte te voldoen. Beiden gaan niet lukken. Daarom is inzetten op preventief wonen om zorg te voorkomen en als het zich voordoet om dit samen op te vangen zo van belang.

Omdat wij u graag helpen
Het groeiend aantal geïnteresseerden dat zich heeft aangemeld bij ons is een enorme motivatie om hiermee door te gaan. De Stichting Knarrenhof® Nederland helpt met het opbouwen, ontwikkelen en organiseren. Maar dat kunnen we alleen doen als u ook uw steentje al bijdraagt. Er zijn nu al meer dan 10.000 betalende geïnteresseerden en we blijven groeien. Samen maken we ons sterk voor de best mogelijke woonsituatie en als gewenst proberen we ons ook in te zetten voor gezamenlijke (zorg)voorzieningen.

Meer informatie of deelnemer worden
Momenteel zijn we in het hele land met hofjes bezig. U kunt zich aanmelden voor een hof bij u in de buurt, door hier te klikken. U betaalt daarvoor eenmalige inschrijfkosten aan ons (€ 15 per gemeente). Mocht er in uw voorkeursgemeente het project al verder zijn en er al een lokale vereniging bestaan, dan hoort u dat van ons en betaalt u daar een vergelijkbaar kleine jaarcontributie.

Artikel
We hebben op verzoek van het blad ‘Grondzaken in de Praktijk’ (waar elke gemeente en provincie lid van is) dit in een artikel verwoord. Zie onderstaande illustratie. Voor een leesbare versie: klik hier