×
search

Lansingerland

Update mei 2021
Het motto van de Knarrenhof kartrekkersgroep in Lansingerland is ”In elk dorp bouwen wij ons Knarrenhof”. Wethouder Kathy Arends zegt dat het Lansingerlandse college van B&W enthousiast is over het Knarrenhofconcept. Betaalbare woningen staan op prioriteit 1 en de gemeente wil meer diversiteit aan woonvormen. De wethouder geeft aan dat er met onderstaande grote woningbouwprojecten kansen zijn.

 • Uitbreidingslocatie Wilderszijde,: 2.600 woningen
 • Bleiswijk: 900 woningen
  – Meerenweg
  – Lange Vaart

Begin mei ontvangen alle belangstellenden, ingeschreven voor de gemeente Lansingerland, een e-mail met de uitnodiging voor het invullen van een digitale enquête. Het doel van de enquête is om inzicht te krijgen in uw voorkeuren en wensen. Het resultaat wordt in het volgende overleg met de wethouder en de verschillende projectleiders van de uitbreidingslocaties meegenomen.
Op deze website houden we u op de hoogte over het resultaat.

April 2021
Vrijdag 16 april jl. heeft Carola van der Meer namens de Kartrekkersgroep Lansingerland een radio interview gehad met Radio Lansingerland. Klik op onderstaande balk om het radio interview terug te luisteren.

Februari 2021
Het is gelukt om een enthousiaste groep met kundige mensen samen te stellen die als Kartrekkersgroep Lansingerland (= Bleiswijk, Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs) in Zuid-Holland aan de slag gaan! Momenteel onderzoeken we de mogelijkheden om een Knarrenhof gerealiseerd te krijgen op het bouwterrein Wilderszijde in Bergschenhoek. Binnenkort zullen hierover meetings plaatsvinden met de gemeente.
We gaan doorrrrr!!!!

De Kartrekkersgroep Lansingerland bestaat uit:
Joop Houweling (adviseur), Marc Cornelisse, Saskia van Kleef, Carola Lans, Carola van der Meer en Bert Ruygrok.

Oktober 2020
Bericht van de trekkersgroep:

Beste geïnteresseerden inzake een Knarrenhofconcept in Lansingerland,

In Lansingerland zijn ca 162 huishoudens (ruim 250 gegadigden) ingeschreven voor wonen binnen het Knarrenhofconcept: een (zelfbouw)project en mogelijk meergeneratiewonen, waarbij burenhulp en samen verantwoordelijkheid nemen belangrijke kenmerken zijn. Uit uw inschrijving blijkt dat u zich heeft aangemeld als geïnteresseerde in realisatie van seniorenwoningen in Lansingerland. Wij zijn benieuwd of u zich daar actief voor zou willen inzetten. De gemeente staat open voor CPO projecten (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) en de aanpak van Stichting Knarrenhof. Om daarin verder te komen is een actieve groep noodzakelijk, een kartrekkersgroep!

Actief zijn in deze trekkersgroep vraagt naast motivatie en ambitie ook tijd en inzet. Wij zoeken mensen die voor dit concept wonen gaan en ervaring en/of deskundigheid hebben t.a.v. een of meerdere van onderstaande punten.

 • een netwerk binnen de politieke en ambtelijke molen van de gemeente,
 • enige kennis van bouwprocessen, een netwerk met locatie bouwpartners, corporatie
 • Aan de slag willen gaan met het CPO-traject in Lansingerland (zie website gemeente Lansingerland) met ondersteuning van Stichting Knarrenhof.

Bent u geïnteresseerd en denkt u een bijdrage te kunnen leveren graag dan een reactie per mail aan info@knarrenhof.nl waarin u naast uw naam, leeftijd ook informatie kan geven t.a.v. onderstaande punten:

 • ik heb tijd, kennis en de ambitie om bij te dragen aan de trekkersgroep Lansingerland
 • Ik ben flexibel om afspraken in te plannen met elkaar, overdag en/of s avonds
 • Mijn achtergrond is …. (werk, netwerk, huidige activiteiten)
 • Ik wil meedoen in de trekkersgroep omdat: ………………

Vervolgens wordt u door de landelijke stichting in contact gebracht met ons als trekkersgroep. Doel is een kerngroep te formeren met 6 à 8 trekkers. Wij nodigen u afhankelijk van het aantal aanmeldingen, graag uit voor een nadere kennismaking zodat we wederzijds de verwachtingen en aanpak kunnen bespreken.

Ontwikkelen kost tijd, maar er zijn kansen in Lansingerland. Met elkaar kunnen we aan de slag gaan met als uiteindelijk doel een woonhof in elke kern!

We horen graag van u, met vriendelijke groet, kartrekkersgroep Lansingerland

Mei 2019
Op 11 mei 2017 werd iemand in Lansingerland via informatie op het Internet enthousiast over het “concept” Knarrenhof. Het concept veranderde al snel een droom en ze besloot om meteen maar aan de slag te gaan om deze droom waar te maken.

Ze sprak met wethouders, ambtenaren, plaatselijke politieke partijen, de krant en met heel veel dorpsgenoten en reed keer op keer Lansingerland door, op zoek naar grond. Op woensdag 2 mei 2018 werd de eerste bijeenkomst in Berkel en Rodenrijs georganiseerd, waar een veertigtal belangstellenden op af kwam. Er werd spontaan een trekkersgroep geformeerd en de plaatselijke krant schreef een positief stuk. Er volgden meer inschrijvingen.
Inmiddels hebben we bijna tachtig inschrijvingen in Lansingerland en is de politiek ons goedgezind. Samen met “onze” procesregelaar” Sophieke Klaver zaten we aan tafel bij wethouders, raadsleden en de woningcorporatie en mochten we zelfs in een panel van deskundigen meepraten over de toekomst van de woningmarkt in Lansingerland.

We hebben inmiddels een geschikte locatie op het oog, waarover het college van Burgemeester en Wethouders binnenkort gaat besluiten, we hopen uiteraard op een positief besluit maar mocht het anders zijn, zoeken we een nieuwe locatie. Hier kunnen we in het belang van het proces helaas nog niets specifieks over bekendmaken.

De trekkersgroep Lansingerland bestaat uit:
Tonny den Ouden ( Initiatiefnemer/voorzitter)
Carola Lans
Renske van der Does
Hans Visser
Peter Duhen
Anne Feenstra
Jan Lauwrier
Frans Pleijster

Het is een proces dat veel geduld, flexibiliteit en een lange adem vereist, maar we gaan door ! Heeft u belangstelling, schrijf u dan hier in!

Ouder nieuws
In de gemeente Lansingerland werken we hard aan de realisatie van een hof in Berkel en Rodenrijs. Begin mei was er een drukbezochte  informatiebijeenkomst, waarna veel mensen zich meteen hebben ingeschreven. We hebben gesprekken gehad met de politiek, de gemeente en de woningcorporatie. Er is veel enthousiasme en bereidwilligheid om dit project te laten slagen; maar helaas hebben we nog geen locatie gevonden, dat heeft nu de hoogste prioriteit.

Bent u (wellicht) geïnteresseerd om te wonen in een hof in Berkel en Rodenrijs, schrijf u dan hier in.