×
search

Zuidlaarderhof

Februari 2021
Er is veel behoefte aan betaalbaar wonen in Zuidlaren. Het dorp is de laatste jaren snel duurder geworden en er is nauwelijks aanbod voor huishoudens met een kleinere portemonnee. Dit geldt helemaal voor hen die geen sociale huurwoning en ook lastig een hypotheek kunnen krijgen. Daarnaast zijn er ook andere groepen die belangstelling hebben voor ‘anders wonen’: met lagere lasten, met minder spullen, met een kleinere ‘ecologische footprint’, samen met andere gelijkgestemden. Door de gehele samenleving zien we deze behoefte terug, van jong tot oud(er).

Een van de mogelijke locaties die zich uitstekend voor een alternatieve vorm van wonen leent, is het terrein van de voormalige Prins Bernhardhoeve (PBH) in Zuidlaren. Een gebied van in totaal 17 hectare dat de komende tijd wordt herontwikkeld door de gemeente Tynaarlo naar een nieuwe functie. Wonen maakt hier een belangrijk deel van uit.

De tijd is nú rijp om met een concreet plan en een concrete groep belangstellenden aan te kloppen bij het gemeentebestuur van Tynaarlo. De initiatiefgroep Zuidlaarderhof heeft deze uitdaging opgepakt en een visie ontwikkeld. Daarmee is een handreiking gedaan aan het gemeentebestuur van Tynaarlo: ga met deze groep belangstellenden in gesprek over de uitgifte van een deel van het PBH-terrein voor het betaalbare, compacte, duurzame en samen wonen dat wij hier voorstellen.

Zuidlaarderhof wordt een meergeneratiehof. We zien bewoners voor ons die vol in het leven staan en ondanks de kleine portemonnee groots kunnen en willen wonen. Ze zijn gesteld op hun eigen privacy maar vinden ook het sociale aspect belangrijk. Bewoners kijken naar elkaar om waar nodig en gezamenlijk zorgen de bewoners ervoor dat de buurt levendig en netjes blijft.

Eind 2020 hebben de Initiatiefgroep Zuidlaarderhof en Stichting Knarrenhof elkaar gevonden op deze ambitie. Bij beiden hebben zich inmiddels tientallen belangstelllenden gemeld die graag in aanmerking willen komen voor het wonen op het PBH-terrein. Daarom is besloten samen verder op te trekken, onder de naam ‘Zuidlaarderhof’.

In 2021 gaan we verder met het ontwikkelen van onze plannen. Daarbij proberen we de komende tijd bij de gemeente Tynaarlo de toezegging los te maken dat ons initiatief een plek kan krijgen op het PBH-terrein. We hebben daarbij in ieder geval de unanieme steun van de gemeenteraad van Tynaarlo.

Wie meer wil weten over de visie voor het meergeneratiehof kan door hier te klikken het Visiedocument lezen.

Op Facebook heeft Zuidlaarderhof een eigen pagina aangemaakt: https://www.facebook.com/groups/609312436342334

We hopen dat veel mensen zich inschrijven en mee willen denken over het wonen op het PBH-terrein in Zuidlaren! Inschrijven kan door hier te klikken en u aan te melden als belangstellende. U schrijft zich dan in voor de gemeente Tynaarlo. LET OP: Omdat er in de gemeente Tynaarlo twee initiatieven zijn, één in Zuidlaren en één in Eelde-Paterswolde, kan het zijn dat u soms ook informatie ontvangt over het initiatief in Eelde-Paterswolde.