×
search

Voor wie?

Voor wie is Knarrenhof®?
In een hof moet men zich thuis voelen. Het is daarom belangrijk om een “klik” te hebben met medebewoners. En hoewel iedereen een uniek persoon is merken wij dat onze deelnemers veel dingen met elkaar gemeen hebben. Dit is terug te zien in onder andere hun houding, leeftijd, beroepen & talenten.

Houding
Belangstellenden voor Knarrenhof® zijn sociale mensen die in principe snel klaar staan voor anderen. Vaak is meer dan de helft van de deelnemers van een hof bijvoorbeeld actief als vrijwilliger. Niet vanuit automatisme, maar omdat ze zelf ook ooit wel geholpen willen worden. Helpen is prima, en mensen die helpen worden zelf ook weer geholpen. Een groot deel van de geïnteresseerden werkt nog. Dus niets geen geranium- en bridgeclubs bij Knarrenhof®, gewoon mensen die vol kracht en enthousiasme hun 2e of 3e helft willen ingaan. Deze houding van niet wachten en samen aanpakken past in ons concept. En naast deze actieve houding er is heel veel kennis, ervaring en energie onder de toekomstig bewoners.

Leeftijd
Iedereen denkt bij onze naam wellicht aan 80-plussers. Dit zijn echter eerder de krasse uitzonderingen dan de standaard. Onze deelnemers zijn gemiddeld 60, dus van ver na de Beatles en de Stones. Van de eerste 65 deelnemers die geïnterviewd zijn voor het project Zwolle was de gemiddelde leeftijd zelfs 59,5 jaar. Dat is een stuk jonger dan veel mensen denken. Knarrenhof is voor mensen vanaf 45 jaar en ouder waarbij ook altijd ruimte is voor maximaal twee bewoners onder deze leeftijd. Deze spreiding van leeftijden draagt bij aan de diversiteit en dynamiek in een Hof.

Grote leeftijdsverschillen: van 20 tot 90 jaar
De onderlinge verschillen zijn groot. De leeftijden variëren van 20 tot 90 jaar bij de belangstellenden. Als organisatie zien wij veel in de voordelen van een ‘meergeneratie’ concept. Het concept is in ieder geval geschikt voor alle sociale zelfstandige mensen tussen de 25 en 113. Wellicht komt er zelfs ooit ook een familiehof waar opa’s en oma’s met kinderen en kleinkinderen en achterkleinkinderen samen wonen.

Voordelen van een hof met verschillende leeftijden
Door deze spreiding van de leeftijden is sprake van een robuust systeem. Als bijvoorbeeld iedereen tussen de 75 en 85 zou zijn in het hof, dan wordt deze groep door de jaren heen steeds kwetsbaarder. Want wie maakt dan bijvoorbeeld de dakgoten schoon? Door een diversiteit aan leeftijden wordt het concept versterkt. Op het moment dat er mensen uitvallen wordt naast persoonlijke talenten ook gekeken naar de leeftijdsopbouw in het hof. Op die manier proberen wij ervoor te zorgen dat er veel verschillende mensen aanwezig zijn die elk op hun eigen manier een steentje bijdragen.

“Leeftijd is slechts een nummer”
Wij gaan met alle toekomstige bewoners in gesprek. Op basis daarvan kunnen we stellen dat sommige zeventigers en de enkele tachtiger bij ons soms fitter zijn dan sommige 60-ers. Oftewel, wat zegt leeftijd nou eigenlijk? Wist u dat de oudste man van Nederland tot rond zijn 100e met de auto over de Peripherique in Parijs reed? Zonder schade?

Laten we het erop houden dat de mensen in de groep allemaal een gezonde dosis woon-, werk- en leefervaring meenemen waar we als groep gebruik van kunnen maken. Uiteindelijk is de enige vervelende ouderdom afhankelijkheid. En laten wij nou juist daarom als hoogste doel hebben dat iedereen optimaal lang zelfstandig kan blijven.

Beroepen van de belangstellenden
Het aantal beroepen is net zo divers als de belangstellenden zelf. Gelukkig is geen mens hetzelfde, echter hebben ze wel allemaal een hart, 2 luisterende oren en 2 helpende handen. Hier een korte opsomming van aanwezige beroepen onder onze deelnemers:

conservatorium-docent, technisch tekenaar, monteur, huisvrouw, hoofd fysiotherapie, verpleegkundigen (kraam-, psychiatrisch, wijk- maar vooral veel (!) ouderenverpleegkundigen), pater-jezuïet, ambtenaar (natuur, volkshuisvesting, administratie, brandweer), sociaal werker, directeur van een ROC, lift-supervisor, kleuterleidster, onderwijzer, boekhouder, belastingdienst, financieel manager, huisvrouw, reclamemaker, verzekeraar, kok en cateraar, psycholoog & loopbaanbegeleider, klankschaaltherapeut, secretaresse, incassobureau, eigenaar sportzaak, voorman bestrating, tekendocent, hoofd-conciërge, gastouder, postbode, gezinstherapeut, beveiliger, timmervrouw, specialist, vrachtwagenchauffeur, SRV-wagen, handelaar in biezen en riet, winkeleigenaar, cultuurtechnicus, supermarkteigenaar, financiële administratie, etaleur, financieel directeur bij het Ministerie, accountmanager energiebedrijf, dokters-assistent, ontwikkelingshulp en vluchtelingenwerk, directeur ICT-bedrijf, speciaal onderwijs, werken met gehandicapte kinderen, docenten-coach, uitbater winkel in gevangenis, haptonoom, technisch tekenaar, muziekleraar etc..

Talenten
Veel interessanter dan de hulpvraag, zijn de talenten. Want als we de talenten in een project weten, ontstaan er allerlei mogelijkheden. De eerste deelnemers van het eerste project in Zwolle hadden onder andere de volgende talenten in de aanbieding:

Helpen met boodschappen als nodig (62x), voor de ander een potje meekoken als nodig (20x), helpen met wassen als nodig (9x), een luisterend oor (8x), handig met de handen (7x), mensen met de auto ergens naar toe brengen (6x), goed en graag ook voor anderen willen koken (5x), handig met computers (4x), handig met elektronica (2x), handig met auto’s (2x), helpen met de belasting, moeilijke brieven en officiële instanties (3x), samen bewegen, uitstapjes organiseren (3x), oplossend vermogen (3x), oppassen op huisdieren, planten water geven, teken- en schilderles geven, muziekles geven, kennis van kunsthistorica, musea, kennis der natuur, medische kennis, beveiliging, banden plakken, reanimatie etc.

De talenten ontsluiten we voor Knarrenhof®. Hierbij geven we er richting aan voor mensen die daar in de hobbyruimte iets mee willen doen.

In het concept gaan we uit van hulp als nodig (ouderwets burgerfatsoen). Het gaat dan vooral om een beetje aandacht, want zorg verlenen is heel wat anders. Gelukkig zijn er opvallend veel deelnemers met een medische achtergrond, die bij nood ook ’s nachts nabij zijn. Uiteraard kan er ook gezamenlijk zorg ingekocht worden.

Gelukkig zijn de woningen zo uitgedacht dat mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen. Vereniging Eigen Huis schreef zelfs boven een artikel waarin wij als positief voorbeeld werden genoemd: ”Thuiswonen tot je 113e”.