Stadskanaal

September 2020 – Knarrenhof voor jong en oud in Stadskanaal
In Stadskanaal is ruimte voor een Knarrenhof, een nieuwe manier van wonen waarbij de bewoners naar elkaar omkijken. Met privacy, maar ook geborgenheid. Een groep initiatiefnemers heeft de handschoen opgepakt en wil deze toekomstbestendige woonvorm in Stadskanaal bouwen.

“Het wordt geen Knarrenhof voor alleen ouderen. De naam Knarrenhof moet je niet zo letterlijk nemen. We willen nadrukkelijk een Woonhof voor alle generaties. Een hof voor zo’n vijfentwintig tot dertig huishoudens”, zegt Betty Smit-Engelse. Ze woont nu in Nieuw-Buinen en zocht samen met haar echtgenoot een woning in Assen of Meppel. “Maar nu de voorbereidingen voor een Woonhof in Stadskanaal starten, is dat voor ons een kans om in de buurt te blijven. Wij komen oorspronkelijk uit het westen. En telkens als we terug komen van bezoek in de Randstad en we Zwolle weer voorbij zijn, zeggen we: ‘Gelukkig, we zijn weer bijna thuis, aan de goeie kant van het land!’”

Betty Smit neemt de secretariële taken op zich. “We zijn begonnen met een kopgroep van vrijwilligers. Er komt veel kijken bij de voorbereidingen. Gelukkig staan de gemeente Stadskanaal en woningcorporatie Lefier positief tegenover onze plannen. De landelijk stichting Knarrenhof ondersteunt en begeleidt ons op professionele wijze. De komende maanden verkennen we de mogelijkheden, waarna we in het voorjaar met de plannen naar buiten willen komen. Vaststaat dat de woningen grondgebonden en gelijkvloers worden, dichtbij het centrum. Het Woonhof zal bestaan uit een goede verdeling tussen koop- en huurwoningen. Belangstellenden kunnen zich al inschrijven via de website van stichting Knarrenhof.”

Gemiddeld duurt het zeven jaren voordat een hof geopend wordt. De kopgroep van vrijwilligers hoopt dit traject te verkorten. “Stadskanaal heeft goede locaties en is aantrekkelijk vanwege de voorzieningen. De behoefte is groot, en we ontvangen tot dusver alle bereidheid om mee te werken. Woonhof Stadskanaal wordt prachtig. Het is een fijne mogelijkheid om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven, met een mooie balans tussen privacy en ‘noaberschap’, een evenwichtige mix van buurgenoten met verschillende leeftijden en achtergronden.”

De ondersteuning gebeurt door Stichting Knarrenhof. Ze houden ook de ledenadministratie bij. Maar er is optimale afstemming met de kopgroep, die het eerste initiatief naar zich toe heeft getrokken. Catharina Vens, Betty Smit, Roelof Plieger en Jan-Willem van de Kolk vormen samen de kopgroep. Inmiddels hebben zich 24 huishoudens ingeschreven. Binnenkort is er een startbijeenkomst waarbij Lefier, de gemeente Stadskanaal, Stichting Knarrenhof en de kopgroep vertegenwoordigd zijn. In die bijeenkomst worden afspraken gemaakt voor een locatie- en haalbaarheidsonderzoek. Komend voorjaar hoopt de kopgroep daarvan de eerste resultaten aan de belangstellenden te presenteren.


de kopgroep vlnr Jan-Willem van de Kolk, Betty Smit, Catharina Vens, Roelof Plieger


de vertegenwoordigers van Knarrenhof: Ruben Beens, procesregelaar en Bert Pathuis, projectmaker

Juli 2020
Onlangs verscheen er een artikel over Knarrenhof Stadskanaal in het Dagblad van het Noorden. Klik hier om het te lezen.

Juni 2020
Onlangs verscheen er een artikel over Knarrenhof Stadskanaal in het Regiomagazine. Klik hier om het te lezen, het betreffende artikel is te vinden op pagina 70.

April 2020
In Stadskanaal is een initiatief van start gegaan om een Woonhof bouwen. Het hof is een combinatie van de hofjes van vroeger met het gemak van heden. Hierdoor ontstaat een uniek concept van veilig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen.

Het Woonhof is bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Het is een gemeenschap waar je van elkaars kennis, kunde en gezelschap profiteert. Dit is ideaal voor de moderne senior die zelfstandig wil blijven.

Ons meergeneratiehof is bedoeld voor mensen van 19 tot 109 jaar. Zo kunnen starters, oudere jongeren, jongere ouderen en senioren onder elkaar wonen in een levendige gemeenschap waar men elkaar kent.

Centraal staan de begrippen veiligheid, geborgenheid en onafhankelijkheid. Dat laatste uit zich ook doordat met geïnteresseerden de plannen worden gemaakt in plaats van over de geïnteresseerden. Dit gebeurt door de toekomstige bewoners te betrekken bij de gang van zaken. Dit gebeurt zowel voor, tijdens en na de bouw.

Woonhof Stadskanaal is een woonvorm voor iedereen, bestaande uit 20 tot 30 wooneenheden. Naast koopwoningen is er plek voor sociale huurwoningen. Het plan is om grondgebonden en gelijkvloers dichtbij het centrum te bouwen. Er zijn contacten met een woningbouwcorporatie en zij hebben aangegeven positief te zijn over het voornemen. Datzelfde geldt voor de provincie Groningen. Met de gemeente Stadskanaal vinden binnenkort de eerste gesprekken plaats.

Door zelf mee te denken weet u zeker dat u zich ook op lange termijn thuis voelt in uw nieuwe woning. Deze persoonlijke aanpak kost wel meer tijd. Het duurt gemiddeld zeven jaren om een geheel nieuw hofje te ontwikkelen. Op tijd inschrijven, ook als u pas over een paar jaar wilt verhuizen, is dus een aanrader.

Deelnemen
Wanneer u interesse heeft kunt u zich inschrijven bij Stichting Knarrenhof dat kan door hier te klikken. Wilt u zich actief inzetten in de trekkoersgroep mail dit dan naar info@knarrenhof.nl dan brengen wij u in contact met de lokale trekkers.