×
search

Leeftijd

Iedereen denkt bij de naam wellicht aan 80-plussers. Maar dat zijn eerder de fitte uitzonderingen dan de standaard bij ons. De naam Knarrenhof is een Geuzennaam. Van de eerste 65 leden die geïnterviewd zijn voor het project Zwolle was de gemiddelde leeftijd 59,5 jaar. Dat is een stuk jonger dan veel mensen denken.

De verschillen zijn echter groot. Er zijn enkele veertigers bij, maar ook tachtigers. De leeftijden variëren van 43 tot 89 jaar bij de leden. Bij onze geïnteresseerden op plekken waar we nog geen project hebben, en dus ook nog geen mensen op kosten jagen met een lidmaatschap zijn de verschillen nog groter. De jongsten die zich ingeschreven hebben zijn zelfs nog onder de 40. Als organisatie zien wij veel in de voordelen van een ‘meergeneratie’ concept. Maar wij bepalen dat niet, dat is aan de meerderheid van de groep. In principe is het voor zelfstandige mensen tussen de 50 en 113, maar de groep bepaalt de uitzonderingen. Wellicht komt er zelfs ooit ook een familiehof waar opa’s en oma’s met kinderen en kleinkinderen en achterkleinkinderen samen wonen.

Maar terug naar Knarrenhof. Door deze spreiding van de leeftijden (50 en ouder) is ook sprake van een robuust sociaal systeem. Als bijvoorbeeld iedereen tussen de 75 en 85 zou zijn in de hof, dan wordt deze groep door de jaren heen steeds kwetsbaarder. Wie maakt dan bijvoorbeeld de dakgoten schoon? En als alles uitbesteed moet worden nemen immers ook de kosten toe. Door de afwisseling van oudere jongeren en jongere ouderen is het systeem sterker. Op moment dat er mensen uitvallen wordt naast persoonlijke talenten ook gekeken naar de leeftijdsopbouw in de hof.

Bij een groot aantal mensen zijn we thuis geweest. Op basis daarvan kunnen we ook zeggen dat sommige zeventigers en de enkele tachtiger bij ons soms fitter zijn dan sommige 60-ers. Oftewel, wat zegt leeftijd nou eigenlijk? Wist u dat de oudste man van Nederland tot rond zijn 100e met de auto over de Peripherique in Parijs reed? Zonder schade?

Laten we het erop houden dat de mensen in de groep allemaal een gezonde dosis woon-, werk- en leefervaring meenemen, waar we als groep gebruik van kunnen maken.