5x Eigenzinnig, 1x schokkend, 1x ontroerend

1/ Deze dames staan bekend als de ”Two Fat Ladies”. Ze zijn een inspiratie omdat ze doen waar ze zin in hebben, ongeacht leeftijd en postuur! Mensen met levenservaring hebben vaak minder last van poeha of sociaal wenselijk gedrag. Ze kunnen genieten, helpen en hoeven niet meer zo te pretenderen. Op basis van 4,5 jaar werken met knarren door heel het land weten we dat werken met deze categorie mensen ZEER leuk, zingevend en inspirerend is. Hier ligt de kern van Knarrenhof.

2/ Ook inspirerend is dit stripalbum met de titel: ”Krasse Knarren, doodgaan kan altijd nog”. Het gaat over 3 echt oude mannen die zich in een avontuur vol passie storten. En ook al zijn de ruggen stram en de hoofden grijs, van binnen zijn het jochies en nog altijd niet al te wijs.

3/ Of het boek van Jonas Jonassons, ”De 100-jarige die uit het raam klom”, een kostelijk boek over een eigenzinnig 100-jarige heer waar prachtige verhalen uit rollen.

4/ Maar wat te denken van onze ”eigen” Louis. Met 89 jaar de immer strak gespencerde nestor van de Krasse Knarren Zwolle. Eenieder die wil weten wat kras is wordt van harte uitgenodigd om met Louis een pittig gesprek te hebben over religie, maatschappij, filosofie en de verduurzaming van sociale woningbouw. ”Hah, heer Prak, ik zeg het u, ON-zin !!!” Louis omarmt elke gesprekspartner van stevig niveau.”Ik wil wel eens over wat diepzinnigers praten dan het weer in Zwolle en hoe hard het gras hier groeit!”

5/ Sterfelijk zijn, het boek van Atul Gawande. Geen makkelijke kost, maar de inzichten die bij een Amerikaans specialist gaandeweg zijn ontstaan: ”Gaan wij in het Westen niet heel vreemd met onze ouderen om?” Het boek beschrijft ook de opkomst van verpleeg- en verzorgingstehuizen, en waarom de basis-gedachte daar strijdig is met de basis-principes van de volwaardige mens.

Schokkend

Inspirerend zijn de honderden mensen die zich aangemeld hebben. Ongeveer 20% hiervan is of was verpleegkundige. Een groot deel zelfs uit de ouderenzorg. Eerst verbaasde dit. Wat is hier nou de verklaring van? Na diverse gesprekken met mensen uit deze groep werd het duidelijk. Ten eerste zijn dit sociale en praktische mensen met een helpende inborst. Maar het kwartje viel echt toen een van die dames uit de ouderenzorg mij aankeek en zei: ”Ik zie elke dag met eigen ogen wat fout is en niet goed gaat, je denkt toch niet dat ik daar zelf in terecht wil komen?”

Ontroerend

Zojuist terug gekeerd van de dementerende kennis. Zo stil was het daar. Het duurde lang voor ze open deed. Bij elk bezoekje denk ik: zou ze ????? Maar ze lag nog op bed. De thuiszorg heeft pillen gegeven, is weer verdwenen en toen is ze weer gaan liggen. Eigenlijk klaar met het leven. Ik wil niet meer zegt ze. Je hart breekt. Als je toch zó oud moet worden. Heb er lang gezeten……koffie drinken….een praatje, en vooral……….een knuffel ! Zal in onze Hofjes toch niet zo snel gebeuren. Heb haar toch weer op de been gekregen…..de parasol klaargezet, en de kussens in de tuinstoel. Heeft ze wat te koekeloeren op haar balkon, dan gaat de tijd iets sneller. Maar ze wou zich nog niet aankleden. Ook goed. Als je 86 bent moet je het allemaal vooral zelf weten. Geen betutteling !

Dit mag je de ambtenaren laten lezen en voor wie het ook maar wil. Misschien valt het kwartje wat sneller.

Groet, L